4. 3. 2021

Po vypořádání více než 300 připomínek byla na konci loňského roku zveřejněna finální podoba územní studie Holešovice-Bubny-Zátory. Majitelé pozemků mohou podle studie začít projektovat, protože pražští zastupitelé již v říjnu 2020 schválili pořízení změny územního plánu. Naše největší výhrady k návrhu studie mířily proti vysoké kapacitě zástavby, nízkému podílu bydlení, malé ploše rostlé zeleně, která umožňuje vsakování vody, a proti předimenzovanému obchodnímu centru. Jak se s nimi studie vypořádala?

Vysoké kapacity zůstaly zachovány, i když na nátlak Ministerstva kultury architekti trochu snížili výškové budovy plánované kolem Nádraží Holešovice. Je zřejmé, že magistrát jde v tomto ohledu na ruku soukromým developerům, pro které je maximum zpeněžitelných ploch v nové čtvrti klíčové. Hlavním zastáncem vysokých koeficientů zastavěnosti byl totiž IPR Praha, na který se autoři studie odvolávají.

Podíl bydlení byl zvýšen z 56 % na současných 60 %, což je pozitivní, ovšem nedostatečné. Je stále otevřené, zda bude možné nějakou část nových bytů vyhradit dostupnému bydlení – studie tuto otázku záměrně vůbec neřeší.

Nejproblematičtějším místem zůstává obchodní centrum, proti jehož rozloze na ploše čtyř standardních holešovických bloků se sešlo asi nejvíc námitek vůbec. Finální návrh proto území rozčlenil na tři bloky, čímž má získat více městský charakter, a plánovanou obchodní plochu omezil na 40 tis. m2. Při bližším pohledu však zjistíme, že výsledkem kompromisu prezentovaného městem jako vítězství je takové standardní Palladium, které má stejnou plochu (OC Stromovka má pro srovnání něco přes 15 tis. m2). Kromě obchodů má komplex obsahovat i služby, kanceláře a možnosti trávení volného času, které však všechny generují velkou dopravní zátěž (blok počítá minimálně s 600 stáními pro OC a dalšími 600 pro administrativu). Trváme na tom, že takovéto megalomanské komplexy do centra města nepatří a jdou proti naší snaze tvořit město krátkých vzdáleností, kde je nabídka služeb rovnoměrně rozložena po celém území.

Červeně je vyznačeno obchodní centrum ve své nové podobě. Srovnejte s objemem kancelářské budovy ArtGen vpravo nebo s nádražím Bubny vlevo.

Adaptace na změnu klimatu je ve studii nastavena celkem slibně, ovšem vágně. Jak moc bude nová čtvrť zelená a jak chytře bude pracovat s vodou, rozhodnou teprve další kroky, jako například koncepce centrálního parku.

Proces změny územního plánu nyní poběží zhruba rok a poté bude vyhlášena minimálně měsíční lhůta pro veřejné projednání, do kterého se opět mohou zapojit všichni aktéři i veřejnost. Uděláme všechno pro to, aby nová čtvrť byla vstřícným městem pro staré i mladé, bohaté i chudé, která vedle bytů, obchodů a kanceláří dává dost prostoru i odpočinku v zeleni, kultuře, různým druhům dopravy a trávení volného času.

Jana Jebavá

Upravený text byl publikován v rubrice Hydepark březnového čísla Hobuletu.