4. 4. 2014

Prahou 7 hýbe kauza platanu, který již  130 let roste v atriu mateřské školky Kostelní. Podle rozhodnutí místního úřadu životního prostředí měl být pokácen na žádost ředitelky školky, neboť je prý nebezpečný. Nebezpečnost byla doložena jednou uschlou spadlou větví bez hlubšího posouzení skutečného stavu stromu.

Díky společnému úsilí místních občanů a opozičních zastupitelů se prozatím podařilo kácení pozastavit a úřad Prahy 7 přislíbil nové řízení, které zhodnotí nově sepsané posudky.  Jeden si nechala zpracovat radnice Prahy 7, druhý místní občané od znalce ing. Grulicha.

„Smutnou realitou fungování Prahy 7 je fakt, že radnice tají obsah i autora posudku zpracovaného pro radnici a odmítá jej vydat i zastupitelům vlastní MČ,“ říká zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Celý problém spočívá především v neschopnosti městské části Prahy 7 dobře pečovat o stromy a to především o ty, které jsou na pozemcích školek či škol. Podle vyjádření znalce stačí u těchto stromů drobný prořez suchých větví jednou za rok. Tím se zajistí jejich maximální bezpečnost. Praha 7 ale péči o stromy zanedbává a poté je chce rovnou kácet. Zřejmě i k získání zajímavějšího „všimného“ ze zakázek na kácení. Podle námi oslovených znalců je hodnota zakázky na pokácení tohoto stromu cca 80 000 Kč, zatímco zadaná zakázka je ve výši 198 000 Kč bez DPH.

V současné době tak na úřadě MČ Prahy 7 probíhá nové řízení k rozhodnutí, zda kácet či ne. Do tohoto řízení ještě dodáme dodatek ke znaleckému posudku ing. Grulicha s návrhem opatření pro zajištění bezpečnosti stromu a doufáme, že odbor životního prostředí nevydá povolení ke kácení zdravého stromu.

Významnou roli při snaze přimět radnici Prahy 7 k přehodnocení unáhlených a pochybných rozhodnutí vedoucích ke zbytečnému ničení zeleně hraje i aktivita občanů.

„Paradoxem celé situace je, že se úředníci radnice sedmičky patrně až teď učí pracovat podle zákona o volném přístupu k informacím,“ podotýká garant bezpečnostního programu Strany zelených v Praze 7 Ondřej Fér.