15. 8. 2024

Město Praha zahájilo proces posouzení, zdali má stavba nové filharmonie na Vltavské vliv na životní prostředí (EIA). V první fázi zjišťuje, jestli je nutné vypracovat plný posudek. Z přiložené dokumentace vyplývá, že dopravní a urbanistické řešení okolí konzervuje magistrálu jako dálnici v centru města. Pokud navíc Magistrát do 5. září nedostane odůvodněné námitky, z dalšího projednávání projektu bude veřejnost vyloučena.

Projekt Vltavské filharmonie znamená přestavbu ústí Hlávkova mostu i celého širšího okolí a představuje tak jedinečnou příležitost, jak z nešťastného dálničního nájezdu ze 70. let udělat příjemné místo ve městě 21. století, fungující pro všechny. Kvalita veřejného prostoru budoucí Vltavské ovlivní život v Praze na další desetiletí a nastaví laťku pro urbanizaci celého rozsáhlého území Bubnů-Zátor, která nás čeká již v dohledné době.

Je zcela nezbytné, aby k rozhodování o podobě společného prostoru byla přizvána veřejnost, včetně místních spolků a organizací. Zelení považují za nehorázné takto zásadní záměry zveřejňovat v době prázdnin a dovolených a nedat všem zúčastněným čas k vyjádření delší, než je zákonná lhůta jednoho měsíce.