30. 5. 2014

Současné vedení radnice sedmé městské části se na poslední chvíli rozhodlo zbavit se jednoho z posledních významných majetků, které Praze 7 ještě zbývají. Podklady k privatizaci Sdruženého ambulantního zařízení v budově Elektrických podniků údajně “vzhledem ke značnému objemu v elektronické podobě nejsou k dispozici.”  Přesto se nám je podařilo získat a nyní vám je předkládáme. Celý záměr prodeje je totiž velmi podivný kvůli podceněné hodnotě zdravotnického zařízení.

“Radní Prahy 7 z ODS a ČSSD se rozhodli prodat Sdružené ambulantní zařízení v Praze 7 (SAZ) soukromému provozovateli a proto vyhlásili dne 21. 5. 2014 veřejnou soutěž. Celý záměr je ale velmi podivný, když se vše začalo řešit až poté, co zastupitelům Prahy 7 přišla v roce 2013 nabídka od společnosti EUROCLINICUM právě na odkup tohoto zařízení,” říká kandidát na starostu Prahy 7 za Koalici PRO7 Ondřej MIROVSKÝ.  “Poté si Praha 7 nechala zpracovat ohodnocení ceny SAZ (NAJDETE JE NA KONCI TOHOTO ČLÁNKU), které vyšlo podivně levně (6,315 mil Kč.). Obratem dorazila zastupitelům nabídka opět od EUROCLINICUM ve výši 7 milionů korun. Až poté ale následovalo vyhlášení veřejné soutěže. Přitom hlavním argumentem pro prodej je dlouhodobá ztrátovost SAZ, kde je ale ředitelem MUDr. Douda, dlouholetý člen místní ODS s úzkými vazbami na vedení radnice. Podle mého názoru se  jedná o další pokus o kšeft místní ODS před volbami, který se snaží upéct v době, kdy rapidně klesá jejich šance usednout v příštím zastupitelstvu.”

Sdružené ambulantní zařízení Prahy 7 (SAZ) od roku 1992 poskytuje stovkám občanek a občanů sedmičky preventivní a léčebnou péči, další desítky lidí sem docházejí například na rehabilitace. Privatizace lékařského domu, známého jako Elektrické podniky, by podle názoru Koalice PRO7 znamenala významné omezení dostupnosti lékařském péče především pro seniorky a seniory na sedmičce. Máme také významné pochybnosti o korektnosti podkladů, které k privatizaci SAZ radnice předložila. Záměr privatizovat organizaci zaručující lékařskou péči tisícům občanek a občanů považujeme za pochybný a žádáme vážnou diskuzi o jeho podmínkách.

ep

Kandidát na starostu Prahy 7 za Koalici PRO7 Ondřej MIROVSKÝ požádal o zpřístupnění znaleckého posudku a ocenění SAZ. V odpovědi na jeho žádost se mimo jiné píše: Vámi požadovaný posudek, který byl rovněž přílohou materiálu č. 0067/14 – Z pro jednání ZMČ dne 28. 4. 2014, není vzhledem ke značnému objemu v elektronické podobě k dispozici.”

Narozdíl od úředníků radnice soudíme, že vzhledem k důležitosti privatizace SAZ se na údajný příliš velký objem dat nelze vymlouvat. Posudek si tedy můžete snadno stáhnout o prostudovat otevřením přiložených odkazů.

SAZ0001

SAZ0002