13. 3. 2014

Programovou prioritou Strany zelených na Praze 7 je snaha o vytváření kompromisu mezi různými druhy dopravy v ulicích naší městské části.
V současné době jsou ulice Prahy 7 zahlceny jak kolonami aut projíždějících, tak i parkujících. Bohužel je současný systém nastaven spíše k uspokojování potřeb řidičů automobilů, zatímco cyklisté a pěší jsou v mnoha místech omezeni či ohroženi. V současné době se proto snažíme připravit několik návrhů jak současnou situaci řešit. V první řade se zaměřujeme na rozšíření možností pro cyklisty. Praha 7 je totiž díky své menší rozloze ideálním místem k využívání kola na kratší vzdálenosti. Zároveň je Praha 7 transitním územím pro cyklisty směřující z centra města do severní části Prahy.

Podpora rozvoje cyklostezek na Praze 7 v sobě zahrnuje nejenom podporou alternativního a v mnoha případech i rychlejšího způsobu dopravy. Zároveň se budeme snažit identifikovat rizikové dopravní uzly, ve kterých je zvýšené riziko ohrožení chodců  a cyklistů a budeme se snažit o zvýšení bezpečnosti těchto oblastí. V neposlední  řadě je podpora cyklistiky příspěvkem k naplňování cílů Místní Agendy 21, k jejíž podpoře se radnice MČ Praha zatím se smíšenými výsledky hlásí.

Náš obrázek zobrazuje aktuální návrhy rozvoje cyklostezek z pozice Hlavního Města Prahy, kdy  červeně označené trasy hodlá magistrát v budoucích letech realizovat včetně finančního pokrytí. MČ musí aktivně podporovat rozvoj  těchto páteřních cyklostezek Žlutě označené navržené stezky jsou již plně v gesci městských částí  a je tedy i naším úkolem prosazovat jejich realizaci včetně návrhů dalších stezek nad rámec této základní sítě.